Waar moeten we heen? Voor Sibelga is dat duidelijk: het is onze opdracht om alle Brusselse klanten een betrouwbare en kwalitatieve toegang tot energie te garanderen. Dat is vandaag zo, en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Tegen die achtergrond van de energietransitie staan we niet enkel op technologisch en operationeel vlak voor een uitdaging. Het gaat er ook om dat iedereen, ongeacht zijn inkomensniveau, toegang krijgt tot koolstofvrije energie tegen een betaalbare prijs. Op de Brusselse energiemarkt neemt Sibelga een sleutelrol op. Het wil dan ook een partner zijn van een toegankelijke en betaalbare energietransitie voor iedereen.

Meer dan ooit zijn dat collectieve doelstellingen. Dat bracht Sibelga het afgelopen jaar meermaals in herinnering. Zo ook tijdens haar Stakeholders Event dat in november plaatsvond. ‘Connecting for an energizing future’ was toen het centrale thema. Een betaalbare, inclusieve en gediversifieerde energietransitie tot stand brengen, dat kan alleen door talrijke privé- en openbare actoren op de been te brengen. Dat zijn actoren uit de energiesector, maar ook gemeentelijke en gewestelijke autoriteiten, ondernemingen actief in de mobiliteits- of bouwsector, openbare instellingen belast met werkgelegenheid, opleiding, territoriale ontwikkeling, innovatie … Maar ook de burgers moeten daar een actieve rol in spelen.

Op korte termijn staan er ons in Brussel 3 grote uitdagingen te wachten:

– de productie van hernieuwbare energie en het lokale verbruik ervan tegelijkertijd maximaliseren;
– de transitie naar een duurzame en koolstofarme mobiliteit waarborgen;
– de toekomst van de warmtevoorziening voorbereiden.

Die uitdagingen zullen we aangaan via onze 3 rollen: beheerder van de gas-, elektriciteits- en openbareverlichtingsnetten in Brussel, marktfacilitator en partner van de autoriteiten.

Sinds 2023 schakelen we wat dat betreft een versnelling hoger. We installeerden dit jaar 25.000 nieuwe slimme meters bij onze klanten. Het is de bedoeling dat er in 2024 nog 52.000 zullen volgen, om dat aantal daarna op te drijven, zodat 80% van het park uitgerust is tegen 2030. 20% van de lichtpunten op het openbareverlichtingsnet van Sibelga waren eind 2023 al slimme lichtpunten die met leds werken. Bovendien kon elke Brusselaar al een laadpunt voor elektrische voertuigen vinden binnen een straal van 150 m. Dat laadpuntennetwerk wordt continu verder uitgerold.

Zoals uit dit verslag zal blijken, halen wij daarnaast ook de banden aan met alle betrokken partijen. We zetten nog meer in op raadplegingen, proactieve ontmoetingen, uitwisselingen, deelname aan werkgroepen … Dialoog en samenwerking zijn cruciaal om die versnelling verder te kunnen zetten en onze gemeenschappelijke doelen waar te maken. Daar zijn wij van overtuigd.

Tot slot willen we het ook nog even hebben over een symbolische kaap die afgelopen jaar werd gerond. We vierden in 2023 onze twintigste verjaardag. Net als de energiesector maakte ook onze onderneming in die twintig jaar talloze transformaties door. En er dienen er zich nog heel wat andere aan voor de komende twintig jaar. We zijn fier op de weg die we tot nog toe hebben afgelegd, en kijken ernaar uit om samen met u verder te bouwen aan de toekomst.